Pandemie mění pohled na bitcoin. Muskův vstup do světa virtuální měny je revoluční událost, míní odborníci

Nejznámější digitální měna bitcoin se v tomto týdnu dostala na své rekordní maximum poté, co společnost Tesla oznámila její nákup za 1,5 miliardy dolarů. Podle některých expertů je krok Elona Muska dalším dokladem toho, jak se během pandemie změnilo vnímání této kryptoměny.

Vydáno: 17. 2. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Loňský rok byl pro Muska zlomový, akcie jeho firmy Tesla stouply o 743 procent, a její majitel se tak dostal do čela žebříčku nejbohatších lidí planety. I do letošního roku vstoupil velkolepě, když oznámil, že investoval do digitální měny bitcoin – její cena rázem vystřelila k novému rekordu.

Musk si nejprve terén lehce otestoval na Twitteru, kdy do svého profilu pouze napsal slovo „bitcoin“ a jeho cena ihned stoupla. Když posléze Tesla oznámila nákup bitcoinu za 1,5 miliardy dolarů (32 miliard korun), cenová křivka vykreslila nové maximum na 48 tisíc dolarů (zhruba milion korun).

Vstup páté nejhodnotnější firmy z tradičního finančního světa na Wall Street do prostředí kryptoměn je podle odborníků zlomový. „Stalo se to, o čem se již dlouho v bitcoinové komunitě hovoří – až do kryptoměn vstoupí tito hráči, začne bitcoin akcelerovat a stane se alternativním uchovatelem hodnoty,“ domnívá se jeden z předních českých expertů na kryptoměny Karel Fillner.

Někteří ekonomové jsou ale nadále vůči digitálním měnám skeptičtí. „Je to jenom kampaň, aby byl vidět, nic jiného,“ reaguje na Muska Martin Mašát ze společnosti Partners. „Pro mě to je pořád něco jako pohádka, kterou někteří lidé využívají. Určitě bych do toho nikdy nevložil ani korunu,“ dodává.

Kryptoměnoví odborníci připouštějí, že Muskova investice je součástí jeho dlouhodobého nekonformního přístupu, přesto ale podle jejich názoru vyslala jasný vzkaz ostatním společnostem i běžným obchodníkům.

„Nejbohatší člověk na světě vydal přesunem svých finančních rezerv do jiných aktiv signál, aby si i ostatní lidé začali všímat, co se nyní děje s penězi, a že lze očekávat výraznou inflaci, kterou nakonec pocítí každý z nás. Bitcoin tak začne být vnímán jako pojištění proti inflaci, podobně jako zlato,“ domnívá se Fillner, který provozuje portál btctip.cz.

V podobném duchu hovoří v britském deníku Guardian také analytik JP Morgan Nikolaos Panigirtzoglou: „Virová krize podnítila přehodnocení pohledu na bitcoin. Dochází k přehodnocování jeho hodnoty jako alternativní měny, jako alternativy ke zlatu.“

Tesla v oznámení pro americký regulační úřad, kde nákup bitcoinu oznámila, uvedla, že tato virtuální měna je pro firmu „alternativní rezervní aktivum“. „V lednu 2021 jsme aktualizovali naši investiční politiku, abychom poskytli větší flexibilitu pro další diverzifikaci a maximalizaci výnosů naší hotovosti,“ uvádí společnost v dokumentu. V blízké budoucnosti Tesla začne přijímat bitcoiny jako způsob platby za své automobily a další produkty.

Podle ekonoma Mašáta je to ale pouze „zábavný příběh“. „Když někdo nakoupí bitcoin za miliardu, je to jako kapka v moři, naprosto nedůležitá událost,“ domnívá se. „Musk tím jen manipuluje masy, které pak za ním jdou a on na tom vydělává. Proč by měl někdo nakupovat auta za bitcoin, když se jeho cena mění o 20 až 40 procent? To už u nákupu tak drahého výrobku může citelně bolet,“ upozorňuje.

Pro představu: jen v loňském roce se kurz bitcoinu podle agentury Bloomberg denně měnil v průměru o 2,7 procenta, a je proto považován ze velmi rizikové aktivum. Současně ale za uplynulý rok jeho hodnota stoupla o více než 300 procent.

„Věříme, že naše bitcoinové podíly jsou vysoce likvidní (likvidita je ukazatel, který vypovídá o tom, jak rychle lze investici proměnit na hotové peníze, pozn. red.),“ konstatuje Tesla. Sama však upozorňuje na největší slabinu kryptoměnového světa, a to na jeho vysokou volatilitu (míra kolísání hodnoty, pozn. red.) „Digitální aktiva mohou podléhat volatilním tržním cenám, které mohou být v době, kdy je budeme chtít nebo potřebovat převést na hotovost, nepříznivé,“ poznamenává americká společnost.

Podzimní vlna

Muskův vstup do kryptoměnového světa podle odborníků zapadá do jeho celkového konceptu a průkopnických vizí. „Musk už několikrát ukázal, že si rád hraje, baví ho provokovat. Velmi dobře si uvědomuje, že má obrovskou základnu fanoušků,“ říká Fillner. „V případě investice do bitcoinu ale lze předpokládat, že se mu líbí proto, že je tato digitální měna průkopníkem v revoluci peněz.“

Ačkoliv se oslovení odborníci shodují, že Muskův krok je marketingově významný, klíčové události, které největší kryptoměnu posunuly kupředu, se odehrály už na konci loňského roku.

„Od října se hodně změnil narativ, do té doby do bitcoinu investovali buďto drobní obchodníci, nebo takzvané velryby, ale loni na podzim do něj vstoupili institucionální investoři, a zařadili ho do svých aktiv,“ popisuje Jakub Jedlinský, jenž přednáší o alternativních měnách na Vysoké škole ekonomické v Praze a působí ve společnosti Altlift.

Jak vyplývá z údajů v databázi Bitcointreasuries, například společnost MicroStrategy nakoupila přes 71 tisíc bitcoinů za 1,14 miliardy dolarů. Do této kryptoměny investovala také firma Galaxy Digital Holdings, která má ve svém portfoliu přes 16 tisíc bitcoinů. Zdaleka největší množství této digitální měny – přes 649 tisíc – drží americký fond Grayscale Bitcoin Trust.

Pro širší přijetí bitcoinu bylo důležité také oznámení populárního platebního portálu PayPal, že od letošního roku začne podporovat virtuální měny. Američtí klienti tak budou moci nejen kryptoměny nakupovat, ale také jimi platit. K transakcím bude možné kromě bitcoinu využít rovněž další dvě nejznámější kryptoměny ethereum a litecoin.

„Z toho je zřejmé, že bitcoin není závislý na Muskovi, svoji cestu si najde sám. Velcí hráči, kteří mají volné prostředky, zkrátka začali přemýšlet, jak je lépe ochránit,“ říká Fillner.

V kryptokomunitě se už delší dobu spekuluje i o možném vstupu Amazonu či Applu. „Bitcoin je digitální zlato, bude velmi pravděpodobně brzy přijat některými bankami i státy,“ domnívá se Jablonský. „Tím, že začala pandemie a centrální vlády a banky začaly emitovat nové peníze, velké firmy a následně i ostatní lidé hledají něco, čeho je konečný počet a co se může stát rezervním aktivem. Už je jen otázka, která další z velkých firem tam vstoupí,“ doplňuje.

Podle Jedlinského se bitcoin nyní nachází v podobné fázi cyklu jako na počátku roku 2017, kdy významně rostl. Po každém takovém období ale nastává korekce, se kterou je nutné počítat.

„Kdybychom to přirovnali k 24hodinovému dni, nyní je kolem sedmi ráno, bitcoin se teprve probouzí a má toho ještě hodně před sebou,“ predikuje Fillner. „Za dva až tři roky může být jeho cena na 200 až 300 tisících dolarů. Je ale pravda, že když šel nyní tak prudce nahoru, korekce musí přijít. Na druhou stranu bitcoin se ve všem dost vymyká, proto se může stát, že korekce nepřijde a možná se bude nějaký čas jen převalovat na boku.“

Zdroj: deníkn.cz