Chcete bydlet? Na levnější nemovitosti nečekejte

Čekat, až zlevní nemovitosti, a ještě doufat, že se to potká s nižšími úroky hypoték, je nesmysl.

Vydáno: 1. 3. 2021
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Kde se to zastaví? Ta otázka zlobila loni všechny, kteří se zabývají trhem s nemovitostmi. Týkala se dvojího. Růstu jejich cen a klesání úroků hypoték.

Zatím se nezastavilo ani jedno, ale úroky klesat přestanou pravděpodobně letos – nemají už kam. Pro banky jsou sazby kolem 1,5 procenta ročně na hranici rentability. Úroky se budou dál držet nízko. Jestli se hnou, bude to lehce směrem vzhůru.

Ceny výš
Zato zdražování nemovitostí konec jen tak nebude. Aspoň nových nemovitostí. Po těch je pořád silná poptávka, zvlášť ve velkých městech, o Praze nemluvě.

K tomu se prodražuje stavění. Na stavbách pracovali z velké části cizinci, především z Ukrajiny, kteří se kvůli pandemii hodně vraceli domů. Vyšší mzdové náklady na tuzemské dělníky se v cenách novostaveb projeví. Prodraží se i materiály, pokud je developer odebírá ze zahraničí, kde továrny měsíce stály nebo jely na půl plynu, jako třeba v Itálii.

Sledovat pohyby cen může být zajímavé. Pokud ale člověk hledá bydlení, vždycky radím, ať nákup neodkládá. Když najdete dům nebo byt, který se vám opravdu líbí a který vám vyhovuje, nečekejte, až klesnou ceny nemovitostí a k tomu ještě budou levné hypotéky. Jednak dřív koupí někdo jiný, jednak se obojího naráz beztak nedočkáte.

Další věc, která zvedá ceny nemovitostí, jsou totiž – laciné hypotéky. Sazby jsou u dna a hodně lidí toho chce využít. Rychle kupovat a ušetřit na hypotéce. Roste poptávka po nemovitostech, a tedy rostou i jejich ceny.

Odhady níž
Česká národní banka loni zmírnila pravidla poskytování hypoték. Teoreticky teď může na půjčku dosáhnout víc lidí. A řada bank je skutečně vstřícnější. Před uvolněním jste museli mít pětinu ceny nemovitosti, banka nepůjčila víc než 80 procent. Teď jsou znovu v nabídce i půjčky nad 80 procent. Jenže jde o to, z čeho se procenta počítají.

Lidé se často domnívají, že když jim banka dá „stoprocentní hypotéku“, půjčí jim na celou kupní cenu. Banka ale vychází z hodnoty, kterou určí odhadce. A odhady, zvlášť v době, kdy se prodejní ceny šroubují co nejvýš, jsou často proti prodejní ceně výrazně nižší. Takže ani letos se při pořizování bydlení nejspíš nevyhnete tomu, že budete muset mít naspořeno.

Až co covid
Moc víc se o tom, co v tomto roce čeká nemovitostní trh, nechce říkat. Cokoli dalšího, co řeknete, může být použito proti vám, až pak bude všecko jinak. Ke každé prognóze si připište tlustými písmeny: Ale ještě uvidíme, co covid. Zásadní je, jak dlouho nás bude omezovat pandemie a lockdowny, jak budou mít lidé práci, peníze a jistotu. Na tom nakonec nemovitostní trh závisí nejvíc.

Zdroj: Peníze.cz