Čtvrtý letošní měsíc investory nezklamal. Právě naopak

Celosvětově klesající inflace tlumila v dubnu na trzích strach z dalšího prudkého zpřísňování měnových politik ze strany centrálních bank. Výsledkem je zvýšení hodnoty majetku v podílových fondech. Investoři v dubnu dál poptávali kvalitní dluhopisy se současnými vyššími výnosy a jejich ceny rostly. A to pomohlo ke kladné výkonnosti dluhopisovým fondům.

Vydáno: 17. 5. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

„Posílily i české státní dluhopisy navzdory rekordnímu 200miliardovému deficitu státního rozpočtu za první čtyři měsíce roku. Důvodem bude pravděpodobně prudký pokles inflace z lednových 17,5 procenta na březnových 15 procent,“ říká hlavní ekonom skupiny Partners Martin Mašát.

Pozitivní náladě českých investorů pomohlo i to, že hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí mírně o 0,1 procenta zvýšil a ekonomika tak překvapivě rychle vyskočila z recese, kterou prošla ve druhé polovině loňského roku. Pozitivní zprávou je i nadále nízká míra nezaměstnanosti.

„Převaha nákupních pokynů byla zřejmá i na růstu indexu české burzy PX, která je skoro o 18 procent výše než na počátku roku,“ doplňuje Mašát.

Nejen tato data začala tlačit na Českou národní banku (ČNB), aby částečně přehodnotila svůj přístup k tlumení ekonomiky. Olej do ohně navíc přilila i ostrá výměna názorů mezi guvernérem ČNB Alešem Michlem a premiérem Petr Fialou, kdo má teď větší páky na zkrocení inflace.

„I přes pokles inflace a více než 10 měsíců stability základní úrokové sazby na 7 procentech bylo poslední zasedání bankovní rady více dramatické a pro stabilitu sazeb hlasovali jen 4 členové ze 7, kdežto 3 bylo pro zvýšení základní sazby,“ dodává Mašát.

Těsné hlasování podle něj částečně rozkolísalo dluhopisové trhy, kde se hlavně výnosy kratších dluhopisů zvýšily.

Ceny akcií umazávají loňské ztráty

Akciové indexy jak v USA, tak v Evropě pokračovaly v cestě nahoru. Absence negativních zpráv byla znát a ceny akcií se s minimální volatilitou posouvaly výše. Evropské akcie jsou po dlouhé době letos hitem a mají za sebou již solidní 15procentní zhodnocení.

„Na druhé straně utahování měnových politik ještě neskončilo. Zpřísnění měnové politiky o 0,25 procenta jsme se počátkem května dočkali jak od amerického FED, tak Evropské centrální banky. Vysoké úroky, které škrtí firmy i spotřebitele, budou více a déle negativně ovlivňovat ziskovost,“ zdůrazňuje rizika Mašát.

A co říká dubnový Partners index podílových fondů? Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v dubnu okolo +0,9 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou investoři v plusu v průměru o 0,4 procenta.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci nárůst o 1,8 procenta a za rok jsou výše o 2,1 procenta. Důvodem lepšího dubnového výkonu specifických akciových fondů je prudké posílení akcií ve středoevropském regionu, částečně i kvůli posilování lokálních měn.

Dluhopisové fondy si užívají vyšší výnosy

Nejistota vyvolaná krachem několika menších amerických bank se velice rychle uklidnila. Dodatečná likvidita, kterou poskytla americká centrální banka, ruku v ruce s nižšími inflačními čísly zvýšily poptávku po dlouhodobých dluhopisech.

„Tento trend se přelil i do českého trhu státních dluhopisů, kde ke zhodnocení investic klientům vedle vysokého úroku přispěl i růst cen dluhopisů,“ uvádí Mašát.

Honba konzervativních investorů za vyššími výnosy se přelila do růstu hodnoty kvalitních dluhopisových fondů. Jejich průměrná cena za duben podle Partners Indexu vzrostla o 0,6 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou fondy o solidních 3,6 výše.

Negativní nálada ohledně vysokých nákladů na úvěry posunula rizikové přirážky mírně výše a ani všeobecný pokles výnosů nepomohl rizikovým dluhopisům přebít výkonnost státních dluhopisů. Proto fondy rizikových dluhopisů zvýšily svoji hodnotu meziměsíčně o 0,5 procenta. Meziročně jsou výše o zanedbatelných 0,9 procenta.

„Rizikové dluhopisy mají nyní těžší období díky vyšším nákladům na kapitál a dodatečné financování firem skrze úvěry. To snižuje jejich ziskové marže a schopnost splácet dluhy. Právě zde se v první řadě začíná projevovat efekt vysokých sazeb nastavených centrálními bankami,“ vysvětluje Mašát.

Smíšené fondy se také posunuly výše

Smíšené fondy v souladu s akciovými i dluhopisovými fondy zaznamenaly pozitivní výkonnost. Jejich průměrná hodnota rostla meziměsíčně o 0,5 procenta a od počátku roku jsou 3,4 procenta v zisku.

A navíc – ČNB sice posledním hlasováním připravila konzervativním investorům několik nejistot ohledně budoucího vývoje sazeb, a to hlavně směrem nahoru. Přesto platí, že čím vyšší výnosy, tím lepší a tím déle si současní konzervativní investoři užijí budoucí zhodnocení dluhopisů, jež jsou klíčovou složkou smíšených fondů.

Zdroj: iDnes.cz