KOMENTÁŘ: Čeká nás krize bank? Vývoj na trhu přinesl dobré zprávy i varování

Navzdory různým pesimistickým prognózám růst globální ekonomiky v prvním kvartálu pozitivně překvapil. K lepší náladě přispěly i výrazně klesající ceny energetických komodit. Co to znamená pro investory, přibližuje ve své komentáři investiční analytik skupiny Partners Martin Tománek.

Vydáno: 25. 5. 2023
Kategorie: Ekonomika
Zdroj: PartnersNews

Americké akcie vzrostly o necelých osm procent, evropské přidaly téměř jedenáct, japonské sedm . Podvýkonné byly akcie rozvíjejících se trhů, které si připsaly 4 %. Z hlediska investičních stylů si skvěle vedly globální růstové akcie.

Index MSCI World Growth vzrostl o výrazných 15 %. Naopak hodnotové akcie po hvězdném roce 2022 v prvním kvartálu letošního roku výrazně zaostávaly.

Dobře si vedly dluhopisy, a to jak kvalitní, tak i high-yield. Například globální dluhopisový index Barclays Global Aggregate přidal 3 %. Výjimku tvořily komodity. Široký komoditní index Bloomberg Commodity Index ztratil více než 5 %.

Krize bank nebo bankovního systému?

Bankroty amerických bank Silicon Valley Bank (SVB) a Signature a pád Credit Suisse vedly v březnu k výrazným výprodejům v sektoru financí. Dokonce i největší a nejziskovější banky během měsíce odepsaly až čtvrtinu své hodnoty.

Přestože se mnozí investoři obávají o zdraví bank, je vypuknutí systémové krize nepravděpodobné. Globální bankovní systém prošel po finanční krizi 2008 výraznými změnami, díky nimž se stal silnějším a odolnějším. Letošní stres v bankovním sektoru můžeme vysvětlit špatným risk managementem zmíněných finančních institucí.

Tuto tezi potvrzují i poslední hospodářské výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase, největší americké bance, vzrostl v prvním kvartálu 2023 zisk o 52 procent. Banka zároveň profitovala z kolapsu SVB, když zaznamenala nárůst vkladů o 37 miliard dolarů.

Klienti zkrachovalé SVB upřednostnili bezpečí megabank na Wall Street. Nepřekvapí, že mnozí z nich zaparkovali své úspory v největší americké bance vůbec. Každopádně velice solidní výsledky reportovaly i další velké banky, například Citigroup nebo Wells Fargo.

Závěr pro investora? Být megabankou je skvělé. Dokonce i v době bankovní krize.

Dvě dobré zprávy

Nyní si uveďme dvě dobré zprávy. Ceny plynu v poslední době výrazně poklesly. Ve skutečnosti jsou hluboko pod úrovní ze začátku roku 2022, tedy před vypuknutím války na Ukrajině. Rovněž ceny elektřiny a ropy nepředstavují pro globální ekonomiku žádný problém.

Hospodářský růst Číny akceleruje i poté, co Peking ukončil dlouhotrvající politiku nulové tolerance covidu. Ta si přitom vybírala krutou daň na ekonomické aktivitě.

Přestože je růst čínského HDP pod úrovní 5% cíle, který si vytyčil Peking, je stále slušný. A také pozitivní pro riziková aktiva (akcie).

Jedno varování

V úvodu jsme zmínili, že široký komoditní index Bloomberg v prvním kvartálu ztratil víc než 5 %. Ovšem ne každá komodita klesala. Mezi výjimky patřilo zlato. Cena zlata v prvním kvartálu vzrostla o bezmála 8 %. Pokud si vezmeme pětiletý horizont do 31. března 2023, zjistíme, že cena zlata rostla tempem 8,1 procenta ročně.

Přestože se tato čísla jeví atraktivně, musíme na tomto místě investory varovat. Zlato totiž na dlouhém horizontu nemůže soutěžit s akciemi. Pokud porovnáme výkonnost akcií, od 80. let přinesly výnos mírně nad 10 % ročně, zatímco cena zlata rostla tempem 4,9 % ročně. To je přímo propastný rozdíl.

Když navíc zohledníme fakt, že mnozí investoři při nákupu fyzického zlata finančně krvácí (platí vysokou marži obchodníkovi), dospějeme nevyhnutelně k závěru, že návratnost takové investice není dostatečně zajímavá. Rozhodně ne natolik, aby dávalo smysl směřovat do zlata víc než pár jednotek procent svého majetku.

Investoři by se neměli nechat zlákat nedávnou poměrně vysokou návratností zlata. Na dlouhém horizontu je to o poznání horší.

Zatímco opakování systémové krize z roku 2008 je aktuálně velmi nepravděpodobné, mohou letošní problémy regionálních amerických bank (typu SVB) potenciálně vést k utažení podmínek na úvěrových trzích. Nižší dostupnost úvěrů by měla negativní dopad na ekonomickou aktivitu v následujících kvartálech. Tento vliv však nelze žádným způsobem předvídat nebo dokonce kvantifikovat. Investorům tak nedoporučujeme v investičním portfoliu provádět žádné výraznější změny.

Zdroj: iDnes.cz